RATKAISUJA TEOLLISUUDEN ONGELMIIN

Teknologiaa ei ole ilman toimeliaita, uteliaita ja aikaansaavia ihmisiä. Voisimme höpöttää tässä jotain käsittämätöntä muoti-jargonia härpättimistämme mutta sen sijaan kerromme miten ja miksi niitä teimme.

Asiakkaamme ostavat, käsittelevät ja prosessoivat kiinteitä materiaaleja, kuten puuta tehdäkseen siitä tuotteita tai energiaa. Raakapuu on tuoretta ja sisältää vettä mistä ei iloa ole puunjalostajalle tai voimalaitokselle. Koska puu poimitaan ja kuljetetaan koneilla metsästä, mukana saattaa tulla kaikkea muutakin jännää, mikä ei ole hyväksi loppukäyttäjälle. Kuljetettavat määrät ovat valtavia ja joka ikisen murusen tarkistus on työllistävää, usein mahdotonta tai ainakin tolkuttoman kallista. Siinä haaste kaikessa yksinkertaisuudessaan.

Puun kosteutta on mitattu ja tutkittu vuosisadat ja paras jatkuvatoiminen mittari on oma sormi. Toiseksi paras on Inrayn FuelControl-järjestelmä. Huomasimme vuosia sitten puolivahingossa, että kostea puu vaimentaa röntgensäteilyä enemmän kuin kuiva ja kuvittelimme lapsellisesti, että nyt on ratkaistu jotain mullistavaa. Ei ollut, vaan alkoi vuosikymmenen työ eri asiakkaiden tuotantolaitoksilla. Opimme ymmärtämään, ettei ole mitään mustavalkoista vastausta tai ratkaisua vaan mittauksen täytyy sopeutua ympäristöön, suuriin vaihteluihin niin mitattavassa materiaalissa kuin olosuhteissa. Jos ei ymmärrä miten toimitusketju ja raaka-aineen vastaanotto toimii, ei pysty myöskään ratkomaan ongelmia vaan juuttuu epäoleellisiin yksityiskohtiin.

Tuotteemme läpivalaisee röntgenillä kuljettimella kulkevan puun, polttoaineen tai muun vastaavanlaisen materiaalin. Softamme käsittelee palttiarallaa samantien anturilta tulevan mittadatan ja laskee siitä sitä sun tätä. Tätä tietoa sekä monta muutakin asiaa tallennamme äärettömiin perunakellareihin, joita tietokannoiksi kutsutaan. Välillä siellä käy kääntymässä kaveri nimeltä Tekoäly. Sitä kutsutaan Tekoälyksi, koska ei sillä mitään oikeaa älyä ole. Välillä mukana on sen tyttökaveri Neuro, joka meillä on se fiksumpi työntekijä, joka vastaa koneoppimisesta. Mutta näistä ei tarvitse sen enempää välittää sillä kaksikko jumputtaa ulos valmista tietoa selkokielellä muiden hyödynnettäväksi. Näin toimii mittausjärjestelmämme kaikessa yksinkertaisuudessaan.