Haitalliset vieraskappaleet hallitusti pois prosessista

Inrayn röntgenteknologiaa hyödynnetään reaaliaikaisen biopolttoaineiden kosteusmäärityksen lisäksi vieraskappaleiden tunnistuksessa. Moderneissa lämpö-/voimalaitoksissa vieraskappaleiden poistotoiminto on jo automatisoitu. Kuvassa vasemmalla reilun kilon painoinen alumiinikappale ja oikealla parin kilon painoinen lattarauta, jotka ovat saaneet siipeensä haketuksessa. Molemmat tunnistettiin röntgenillä ja poistettiin prosessista ennen kuin ne ehtivät aiheuttaa ongelmia.

Bio- ja kierrätyspolttoaineiden joukossa tulee vaihteleva määrä vieraskappaleita riippuen lajista ja toimittajasta. Polttoaineiden joukosta on löydetty kiviä, betonia, asfalttia, lekoja, vasaroita, lapioita ja ties mitä sinne kuulumatonta. Polttoaineen vastaanottojärjestelmät on rakennettu siten, että ylisuuret kappaleet ja magneettiset metallit saadaan seulomossa poistettua. Haastavimpia aineita näille ovat ei-magneettiset kappaleet, kuten alumiini, ruostumaton teräs, kivet, betoni ja asfaltti. Joskus ongelmia aiheuttavat myös magneettiset metallit, sillä magneettierottimetkaan eivät toimi aina täydellisesti.

Usein pienemmät vieraskappaleet eivät aiheuta ongelmia välittömästi, mutta pitkässä juoksussa nekin kuluttavat laitteistoja ja ovat epätoivottuja aineisosia kattilassa, jossa vahingot voivat generoitua suuriksikin. Vieraskappaleiden aiheuttamien kustannuksien arviointi on haastavaa, sillä vaikutukset ovat moninaiset. Ne rikkovat ja kuluttavat laitteita, heikentävät laitoksen käytettävyyttä, aiheuttavat tuotantohäviöitä ja kustannuksia koko toimitusketjulle. Tyypillisesti suurimmat ongelmat tapahtuvat talvella täyden kuorman aikaan silloin kun niitä vähiten kaivataan.

Inrayn FuelControl® -järjestelmä skannaa polttoainevirtaa ja tunnistaa vieraskappaleet niiden koon ja tiheyden perusteella. Hälytys annetaan laitoksen ohjausjärjestelmään joko yksittäisestä suuresta kappaleesta tai pienemmistäkin vieraskappaleista, mikäli niiden pitoisuus ylittää sallitun rajan. Hälytyksen jälkeen vieraskappaleita sisältävä polttoaine poistetaan hallitusti kuormalavalle. Toimittajalle lähtee välitön palaute röntgenkuvineen.

Automaattisen vieraskappaleiden poisto säästää rahaa:

  1. Vältetään laiterikot ja turha kuluminen
  2. Parannetaan laitoksen käytettävyyttä
  3. Estetään lisävahingot antamalla välitön palaute toimittajalle